vasárnap, szeptember 19, 2021
4kereken.hu

Téli gumi elhasználódás: intő jelek és élettartam

2020-12-09 Tudástár
téli gumi

A téli hónapokkal járó megváltozott időjárási körülményekre minden autótulajdonosnak fel kell készülnie. A legfontosabb teendők egyike a téli gumi csere, aminek jelentőségét nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. A csere elhanyagolása komoly kockázatot rejt magában, hiszen a nyári és a téli gumi egészen másképpen reagál a havas, jeges utakon történő közlekedésre. Azonban fontos kiemelni, hogy a csere csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a felrakni kívánt gumik megfelelő állapotban vannak. Idővel ugyanis minden abroncs elhasználódik, ezért a téli gumi csere előtt ajánlott megvizsgálni az abroncsokat. Mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban?

Az abroncsok kopása folyamatos, ezért nem egyszerű eldönteni, hogy mikor érkezett el az idő a cserére, a tulajdonosoknak minden apró jelre figyelniük kell. Nem biztonságos a közlekedés abban az esetben, ha nem elég mélyen barázdált az abroncs, téli gumik esetében 4-5 milliméter ajánlott. Az abroncson megjelenő kicsi repedések szintén arra utalnak, hogy újat kell vásárolni. Vannak emellett olyan jelek, amiket használat közben lehet felfedezni, ilyen például az emelkedett zajszint vagy a megnövekedett féktáv.

Az abroncsok élettartamát meghatározza, hogy mennyit és milyen körülmények között vannak használatban. Az autópályán jellemző hosszú, egyenes szakaszok sokkal kevésbé terhelik az abroncsokat, mint a városi közlekedés, amely során folyamatosan váltja egymást a fékezés és gyorsítás, illetve sok kanyarodással kell számolni. A többnyire városban használt járművek esetében 4-5 évente gondoskodni kell a cseréről.

Ha még nem kerített sort a téli gumi cserére, most sem késő, hiszen az igazán hideg napok még váratnak magukra! Amennyiben pedig úgy látja, hogy az abroncsok elhasználódtak, mindenképpen váltson új téli gumikra! Az Ar-Go Bt. szakértő csapatára számíthat, ha elérkezett az idő a cserére! Nálunk neves gyártók abroncsai közül válogathat, és természetesen magát a cserét is elvégezzük. Az általunk biztosított lehetőségekről mindent megtudhat, ha ellátogat www.ar-go.hu weboldalunkra, kérdéseit pedig tegye fel bátran elérhetőségeink egyikén! Lépjen velünk kapcsolatba a +36-1-431-9407-es telefonszámon vagy az argoabroncs@t-email.hu e-mail címen!

Like this Article? Share it!