péntek, augusztus 19, 2022
4kereken.hu

LPG-tartály csere és minden egyéb teendő a gázüzemű autók kapcsán

2021-07-29 Tudástár
LPG-tartály csere

Sokan döntenek úgy, hogy hagyományos, benzines vagy dízel autójukat gáz üzemanyag rendszerűre alakíttatják. Ez nem meglepő, hiszen a gázüzemű autók kevesebbet fogyasztanak, ami nem csak a tulajdonosok pénztárcájára nézve kedvező, hanem a motoralkatrészeket is kíméli, ezáltal azok élettartama növekszik. Az átalakításnak tehát megvannak a maga előnyei, ám mielőtt valaki máris egy műhelybe sietne, röviden összefoglaljuk, milyen teendői vannak egy ilyen autó tulajdonosának. A legfontosabb feladat az előírt rendszerességgel végzett LPG-tartály csere, melynek részleteire szintén kitérünk, de nézzük előbb azokat a teendőket, amikről általában kevesebb szó esik!

Amint az átalakítás megtörténik, a hajtóanyag változást a forgalmi engedélybe is fel kell vezetni, amire szakszerű, műhelyben történő beszerelés esetén még aznap lehet számítani. A műszaki vizsga a már megszokott időközönként válik esedékessé, ezt megelőzően azonban mindenképpen el kell látogatni egy műhelybe. A sikeres műszaki vizsgának alapvető feltétele gázbiztonsági szemle tanúsítvány megléte, amit csak gázos autókra specializálódott szervizben állítanak ki, és ami a legfontosabb, hogy csak 30 napig érvényes. A tanúsítvány kiállítása és a műszaki vizsga között tehát maximum ennyi idő telhet el, erre fontos figyelni a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében.

Az LPG-tartály csere 10 évente kötelező, a tartályok érvényességi ideje ugyanis ennyi időre szól hivatalosan. Az érvényességi idő lejártával a tartályt selejtezni kell, és helyette újat kell beszerelni, vagyis ilyenkor érkezik el az LPG-tartály csere ideje. Fontos tudni, hogy ebbe a teendőbe semmi esetre sem ajánlott önállóan, a garázsban belevágni, mivel az LPG-tartály csere kifejezetten veszélyes lehet a megfelelő szakmai ismeretek és gyakorlat nélkül.

Ha műszaki vizsga előtt áll, szüksége van az ahhoz szükséges tanúsítványra, esetleg elérkezett az LPG-tartály csere ideje, a Szappanos Autógáz csapata rendelkezésére áll! Mindezeken felül természetesen akkor is segítünk, ha az érvényességi időtől függetlenül, egyéb okokból kifolyólag elkerülhetetlen az LPG-tartály csere, vagy ha bármilyen más karbantartási teendőre, javításra van szükség. Szolgáltatásunkról bővebben tájékozódhat a www.autogazszereles.hu weboldalon, és ha szeretne többet megtudni, várjuk megkeresését a +36-76-357-607-es telefonszámon, illetve a szappanosautogaz@gmail.com e-mail címen!

Like this Article? Share it!