péntek, augusztus 19, 2022
4kereken.hu

Fékolaj csere a biztonságos közlekedésért!

2021-05-31 Karbantartás
fékolaj

Köztudott, hogy a fékrendszer az autó legfontosabb biztonsági eleme, ennélfogva meghibásodása esetén haladéktalanul szakemberhez kell fordulni a balesetek elkerülése érdekében. Ám az már nem olyan egyértelmű, hogy milyen módon lehet megelőzni a problémákat, és mire érdemes figyelni. Többféle feladat tartozik a preventív karbantartási teendők közé, köztük fontos szerepet kap a fékolaj állapotának rendszeres ellenőrzése, illetve az ajánlott időközönként elvégzett csere. Mire szolgál pontosan ez a folyadék, és mit érdemes tudni az új fékolaj kiválasztásával kapcsolatban?

fékolaj lényegében egyfajta közvetítő szerepet lát el a fék működésében, a feladata ugyanis az, hogy a pedál lenyomása után működésbe hozza a kerékfékeket. Speciális összetételéből adódóan ez a folyadék felveszi a környezetében lévő nedvességet, ami azzal jár, hogy a fékrendszer rozsdásodni kezd, ami idővel komoly probléma forrása lehet. A fékolaj ellenőrzése tehát elsősorban a víztartalom mérésére irányul, ezt egy erre a célra kifejlesztett műszerrel végzik a szakemberek.

Alapvetően négy kategóriára oszthatjuk a folyadékokat. A DOT3-as fékolaj igen alacsony a forrásponttal rendelkezik, ez általában régebbi rendszerekhez alkalmas. Egy továbbfeljesztett változat a DOT4-es, aminek magasabb a forráspontja, ez való az ABS-es autókba. A DOT5.1-es folyadék már igen magas forrásponttal bír, ez a legmodernebb autókhoz lett tervezve. Végül, de nem utolsó sorban van kifejezetten versenyzők számára fejlesztett fékolaj. Fontos tudni, hogy típustól függetlenül évente, de legfeljebb kétévente cserélni kell a folyadékot, hiszen így lehet gondoskodni a biztonságos közlekedésről.

Elérkezett a fékolaj cseréjének ideje, és szeretne gyorsan, kényelmesen vásárolni? Cégünk, a Re-Cord Agrotrans Kft. webáruházában minden igényre találhat megfelelő folyadékot, látogasson el a www.olajsziget.hu weboldalra, és böngésszen bátran termékeink között! Amennyiben bizonytalan a választásban, forduljon hozzánk bizalommal a +36-28-410-366-os telefonszámon vagy az info@olajsziget.hu e-mail címen, szívesen segítünk!

Like this Article? Share it!